Mi lista de blogs

sábado, 10 de julio de 2010

Epidotas de Tremp

Descobreixen desenes de 'mines' il·legals en una zona protegida del pantà d'Escales

Agents forestals i la policia local de Tremp denuncien tres veïns de Sabadell que van ser caçats mentre n'extreien mineral

  • 2
Una mostra d'epidot...
Una mostra d'epidot recollida a la zona d'Escales.
j. gabernet | Lleida
Una denúncia veïnal ha permès descobrir desenes de filons oberts per a l'extracció de minerals de col·leccionista al marge català del pantà d'Escales, una activitat il·legal, ja que la zona està situada dins del pla d'espais protegits de la serra de Sant Gervàs. Arran de l'alerta veïnal, agents forestals i de la policia local de Tremp van enxampar el cap de setmana passat tres veïns de Sabadell que n'estaven extraient el mineral més valuós a la zona, l'epidot, i van denunciar els fets als Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una pedra que no té usos industrials ni està considerada preciosa, però que sí que té cert valor per a col·leccionistes de minerals. Es ven en mercadillos d'aquest tipus de material i també es pot adquirir via Internet, on el preu pot arribar fins als 200 euros per una peça de quinze centímetres de diàmetre.
La forma que adopta l'epidot una vegada restaurat després de l'extracció és envidriada i de color verd fosc, caracterísitiques que li donen una estètica atractiva. Seria comparable amb la típica rosa del desert (amb diferents característiques) que es ven als països del nord d'Àfrica i que és arena cristal·litzada, de manera que també resulta atractiva.
La intervenció dels forestals i de la policia local de Tremp va permetre descobrir desenes de punts on ja s'ha extret l'epidot. Així, fonts consultades, van confirmar l'existència de filons de petites dimensions, d'entre un i dos metres, però alguns de fins i tot cinquanta.
Els grups que arriben a aquesta zona per a l'extracció ho fan a través de llanxes, ja que al lloc només s'hi pot accedir des del pantà o després d'un llarg recorregut a peu.
Alguns veïns expliquen que fa pocs dies hi va anar un grup de francesos que van fer l'extracció d'aquest mineral gairebé de manera "industrial", amb màquines perforadores i un altre tipus de maquinària especialitzada per portar a terme aquesta activitat.